Skip Ribbon Commands Skip to main content
​​
Marantz Blog
Uw primaire bron voor Marantz nieuws en meer.
​​​​

Akoestische inspiratie van 's werelds grootste muziekpodia

Akoestische inspiratie van 's werelds grootste muziekpodia

Een perfect home audio-systeem opzetten is een kunst. U kunt het beste evenveel aandacht besteden aan de technische specificaties als aan uiterlijke kenmerken, zoals de luidsprekeropstelling. Als u niet van plan bent om uw hele woonkamer te verbouwen, kunt u het beste zorgen voor een goede opstelling voor de beste akoestiek en geluidsverspreiding.

Houd dit in het achterhoofd en denk aan 's werelds bekendste muziekpodia en de daar aanwezige akoestiek. U kunt een hoop leren over wat u wel en niet moet doen met uw nieuwe Marantz HiFi audio-apparaten.

Kijkend naar de Sydney Opera House

De Sydney Opera House wordt gezien als architectuurwonder en visitekaartje voor de Australische cultuur. Maar de meningen over de akoestiek in de hoofdzaal, de concertzaal, zijn verdeeld. Critici zijn van mening dat de geluidsproblemen te wijten zijn aan het hoge plafond en de enorme grootte van de hal. Het management van de Opera House besloot in 2016 om het hele gebouw op te knappen en in 2019-2021 staan er grote veranderingen op de planning voor de hal. Zo zal het podium worden verlaagd, zullen de oude akoestische reflectoren worden vervangen en de muren worden aangepast.

Wat u als audioliefhebber van dit voorbeeld kunt leren is dat hoge plafonds (zoals in een loftappartement) zorgen voor problematische natuurlijke akoestiek dat met de juiste luidsprekeropstelling moet worden gecompenseerd, zoals de 60-graden-hoek regel voor stereoluidsprekers. Nog beter is een kamer met laag plafond en een rechthoekige vorm, zodat het geluid beter behouden blijft.

Mozart's levende legende in Musikverein

Wolfgang Amadeus Mozart overleed in 1791, iets meer dan 20 jaar voor de opening van Musikverein in Wenen. Maar dankzij dit podium leeft zijn legende voort. De Great Hall van Musikverein wordt gezien als een van 's werelds beste akoestische omgevingen. Akoestisch expert Leo Beranek interviewde componisten, muzikanten, dirigenten en andere experts en concludeerde dat Musikverein wordt gezien als 's werelds beste concertzaal — gevolgd door Symphony Hall in Boston en Teatro Colón in Buenos Aires.
Het geheim achter het voortreffelijke geluid van de Great Hall is het schoenendoosontwerp: Een rechthoekige vorm met platte of licht schuine vloeren, verhoogd orkest en podiumhoogte die overeenkomst met de zichtlijn van de achterste rij orkeststoelen. Er zijn ook talrijke reflecterende oppervlakken waardoor opstijgend geluid van de voorste rij naar het balkon kaatst. Omdat het niet altijd mogelijk is om reflectoren in uw huis te plaatsen, is het raadzaam om luidsprekers ten minste één meter van de muur te plaatsen om te voorkomen dat tonen door bijvoorbeeld gipsen muren worden geabsorbeerd.

De tijdloze aantrekkingskracht van de Royal Albert Hall

De Royal Albert Hall in Londen is een interessant geval: In een stuk in de Guardian vertelde bekende cellist Julian Lloyd Webber dat componisten niet van de akoestiek van het brede podium houden, maar het publiek lijkt er meer dan tevreden over. Webber wijdt dit aan de geluidshelderheid die zelfs door beginnende luisteraars kan worden gewaardeerd, ondanks de vermeende ontwerpproblemen van de Hall. In de 150 jaar dat de hal bestaat, hebben er dan ook al heel wat iconische en uiteenlopende optredens plaatsgevonden, van de Royal Choral Society tot Bob Dylan en Nine Inch Nails. De les hier is dat er altijd uitzonderingen op de regel zijn.
In uw thuisbioscoop biedt een complete muziekoplossing zoals de Marantz ND8006 audio van wereldklasse. Hierdoor ervaart u het gevoel van een concertzaal in uw eigen luisteromgeving.